Pages - Menu

29 Jul 2013

Hilang Minat Kepada Blog



Orang berblog kita juga mahu buat blog tapi selepas itu hilang entah kemana.Senyap berbulan tidak di update lansung.Katanya sibuk mahu study ,katanya sibuk banyak kerja,katanya itu dan ini ...dan bla bla bla.

Itu alasan2 yang biasa kita baca apabila blog yang sering kita kunjungi mulai kurang aktif mengupdate cerita2 baru.Mulai berkurangan cerita yang mahu mereka kongsikan dengan kita.Semakin hambar dan kurang ghairah tidak seperti mula2 mereka buat blog dahulu.Tidak kita nafikan ada beberapa alasan yang kita boleh terima dan fahami.Ialah apahal nak sibuk2 dengan blog ini kalau sememangnya kita sedang sibuk study untk menghadapi final exam kita.

Betul mana yang penting kita dahulukan...dah habis nanti kita sambung semula berblog.Tak lari kemana2 blog ni kan...

Cuma bila terlalu lama sangat hingga sebulan dua tiada di update maka secara otomatik kita dapat meneka yang tuan punya blog ini mungkin sudah malas melayan blog lagi.Mereka mulai rasa bosan dan merasakan berblog ini tiada banyak faedahnya.Entah tak tahu kemana mahu dibawa pergi.Mahu menulis cerita yang biasa2 dan mudah pun ambil masa berbulan2.

Secara diam2 kita mulai tawar hati dan malas berblog.Kita mulai berfikir apa sangatlah faedahnya berblog ini.Buat sakit kepala je mahu memikirkan apa cerita yang mahu ditulis dan di ceritakan.

Semua ada tujuan masing2 apabila bina blog.Ada yang suka2 kerana terikut kawan2.Kawan kita ada blog kita pun ikut sama.Kawan kita tutup blog kita pun turut serta tutup blog.Kita blog kerana hasutan dan ajakan kawan2.Bukan semua berblog kerana kawan semata.Seperti yang aku tulis tadi masing2 ada tujuan sendiri.Berblog kerana mahu luahkan perasaan,berblog kerana mahu popular,berblog kerana mahu cari sedikit duit poket dan ramai juga berblog kerana tak tahu nak buat apa lagi.

Tepuk dada tanya selera itu sahaja ayat yang paling mudah kita andaikan.

Cuma kadang kala bila blog yang kita suka dan ternanti2 cerita terbaru dari mereka...mereka telah terus hilang tanpa ada khabar berita.Rasa sedikit kecewa jugalah kerana gaya dan cara mereka menulis begitu menarik dan berbaloi untuk kita baca tetapi kini tiada lagi.

Lagi kecewa kalau yang menulis itu gadis2 yang manis dan masih single....frust je kann..baru nak try udah hilang pulak!

hehehe!

chow!

39 comments:

  1. aku pun dah lama x update blog. x tau lah penyakit malas gila gila.

    ReplyDelete
  2. tak updated sebab study tu saya setuju .. lepas exam 10 kali sehari updated .harap datang komen ye.. :)

    ReplyDelete
  3. baca entry ni, ingat lagi tujuan utama Nur buka blog, cuma satu, nak kongsikan cerita pada semua. awal2 berblog dulu mmg tak pandai pun. update pun kadang2..nak2 pulak berukband cepat betul habis quata. mmg geram je rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul juga tu...berukband ni kadang2 buat mood kita berblog kelaut!

      Delete
  4. blogging ikut mood hei.kadang kadang tengah busy baru dpt idea nak update.walhal masa sangat mencemburui huhu.peace :D

    ReplyDelete
  5. he3..ayat last 2 best =) betol jgak 2..kdg2 pnyakit M tu dtg..biasalh, bila dh xde idea..mmg xterupdate la blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea banyak sebenarnya cuma kita x tahu nak di jadikan cerita.

      Delete
  6. idea tu kdg dtg spontan je

    tp aku tetap bukan blog hari2 walau tidak terupdate hari2

    ReplyDelete
  7. Aku pun tak tahu kenapa aku blog. Haha. Yang aku ingat, aku start berblog selepas di-dump oleh ex aku yg macam celaka tu. Atotototo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak beritahu single lahh ni hahaha (gurau)

      Delete
  8. kadang2 kekurangan idea...menyepi seketika...

    ReplyDelete
  9. aku pun dah lama tak update. tapi aku still baca blog korang.

    ReplyDelete
  10. statement yg last tu x bole blah. hehehe...

    ReplyDelete
  11. Dulu gue quit blog pun sebab hal² di atas tu la. Then bila mula blogging semula, set di minda, gue nak blog sebab suka-suka, sebab nak release tension, sebab nak luah kan apa yang gue tak boleh nak luahkan pada benda bergerak, dan yang penting gue tak harapkan untuk terima berjuta-juta lemon comments yg mengharapkan gue sentiasa update blog. Itu nama nya terikat. Tak best. Blog gue letak paling simple aje. Biar orang boring nak datang balik. Hahaha..

    Gue bukan full-timer, gue cuma picisan aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita ...aku berblog pun pasal nak merepek sakan.

      Delete
  12. kisah benar ni..huhu. lps hbis exam update la jgn tinggal berabuk.


    bila idea dtg cepat2 buat autopublish

    ReplyDelete
  13. sibuk...terlalu sibuk dengan urusan dunia.
    aku menyepi setelah berbulan bulan muncul kembali.
    ternyata bukan aku saja yang hilang,malah teman teman lain jusa turut
    hilang selepas itu.banyak laman laman yang sudah tidak wujud lagi.

    ah,mungkin saja blog ini lebih sesuai untuk hati yang
    sedang merusuh seperti aku.



    ya,barangkali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah,mungkin saja blog ini lebih sesuai untuk hati yang
      sedang merusuh seperti aku.


      bukan barangkali tapi betul sekali.

      Delete
  14. dalam 1000 orang yang baca mesti akan ada sorang yg suka..

    gua pon bz.. huhu

    ReplyDelete
  15. hmmm... sy ade lagi... mah kita sama2 saling tukar2 cerita...

    p/s: betul ke haaa... org kate, bloging ni lebih cenderung kpd gugurl... habis kite yang lelaki ni... ahhh!!! ade aku kesah...

    ReplyDelete
  16. tu la, lambat sgt nak try nyeeee...huhi

    ReplyDelete
  17. BETOL3 .. HEHEHE .. KALO LEH . BG MASE SIKIT KAT BLOG .. HAHAHA :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog pun perlu masa yer..hehe.

      Delete
  18. huhuh . aku pun cam da kekeringan idea dah ni nak update hape . huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...