Pages - Menu

1 Sep 2013

Gila Smartphone Sangat


.

Perkara ini semakin hari semakin kronik.Semua orang sekarang semakin tidak memperdulikan apa yang terjadi disekeliling mereka.Mereka terlalu leka dengan benda empat segi yang tidak bernyawa itu.Digenggam dan ramas tanpa henti2.Semua perkara terarah kepada satu benda iaitu smartphone yang mereka miliki.Tidak kira lah apa jenis pun asalkan ianya adalah smartphone.

Cuba lihat video diatas dan cuba berikan sepatah dua kata.Benar atau tidak sindrom ini berlaku kepada anda sekarang?

Jika benar dan jujur mengakuinya harap2 anda mulai cuba mengubahkannya.Jangan terlalu taksub sangat dengan benda mati itu.Tiada faedahnya jika kita terlalu akrab dengan benda yang bergelar smartphone ini.Kita sudah seperti hamba kepadanya.Sepatutnya dia hamba kita tetapi sebaliknya kita menjadi hamba kepadanya di setiap masa.

Kita robot atau smartphone ini robot?

Aku sendiri telah membuang jauh smartphone yang telah aku miliki.Tukar kepada yang tiada smart lansung.Benda ini membuatkan kita lupa kepada dunia yang nyata dan realiti.Setiap kali keluar berdua atau berkumpulan kita selalu terganggu dengan aksi2 dari sipemilik smartphone tersebut.Umpama jakun atau batak lagaknya.Segala peristiwa segala kejadian semuanya mahu dirakam dan disiarkan dengan segera.Baru sahaja mahu rasa keseronokannya tiba2 terbantut apabila ada segelintir dari kita mulai bikin onar dengan smartphonenya.

Haram jadah sangat jadinya!

Mahu bercakap,mahu berborak,mahu bergurau senda...semuanya tergendala gara2 smartphone.Kalau sekali sekala dan sekejap tidak mengapa.Ini tidak...berulang2 kali dan tidak habis2 aktivitinya.Peristiwa sebegini aku telah kerap laluinya dan aku jadi bosan.Apa kejadahnya mereka semua ini? 

Manusia ke binatang?

Lagi keparat apabila semua yang memiliki smartphone mulai muat turun segala yang berlaku kelaman sosial masing2.Bukan mahu beriadah dengan kita tetapi sebaliknya mereka buat maksiat pulak dengan laman sosial dan smartphonenya pulak.Habis itu kita yang tercegat didepan mata ini apa? Patung atau pokok krimas kot!

Halooo...sudah2 lah tu!

chow!


18 comments:

  1. Yahhh itu sangat annoying! Phones are getting smart but certain human beings are getting dumber each day. Darn. Sy selalu mengalami semua ni. Sometimes people do things just to post them up in social sites.

    ReplyDelete
  2. Di daerah saya tinggal juga sedang nge-trend smartphone nih. Tapi harganya masih relatif mahal. Oleh karena ini saya masih pakai hand phone lama hehehe :D

    ReplyDelete
  3. anak murid aku sume ada smart phone. peh. kalah cikgu

    ReplyDelete
  4. Aku dgn phone xde lah berat sgt. Time kerja langsung xpegang phone. Balik rumah sejam je mengadap note 8 ni. Time ni lah baru nk belek semua mesej, missed call dan blog. Lain lain masa, owhhhh.. serius xde. Fb pun bak kata my kelik india sebelah meja, elek....

    ReplyDelete
  5. setuju.. tanpa smartphnone pon kita masih lg boleh hidup. alahai manusia terlalu taksub sgt dgn benda alah ni

    ReplyDelete
  6. Salam perkenalan....

    Tgk jugak iklan nie...sian org tu...xde org layan dia...semua sbuk dgn phone...

    ReplyDelete
  7. phone aku tak smart pun. cukup nak call dan sms, sudah.

    ReplyDelete
  8. sekarang ni membe aku buat peraturan. siapa main phone time lepak, kene belanja, so semua phone kene susun tengah, tak siapa berani amek. haha, so hasilnya kami borak tak ingat dunia.

    ReplyDelete
  9. zaman dah berubah, teknologi makin canggih. Semua berlumba-lumba nak hasilkan rekabentuk phone yg smart yg mempunyai pelbagai jenis function shingga lupa kesannya terhadap anak muda sekarang yg mudah terleka dan terpengaruh dgn benda yg buruk2. Ini semua kerana duit.

    ReplyDelete
  10. kalo memanjang pgg smartphone, mmg teruk.

    ReplyDelete
  11. tak normal la tu... jakun pun ya jugak.. alah.. benda baru.. lama2 bosan, pergi yg asal juga...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...